AMSTERDAM – Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premies voor komend jaar bekendgemaakt en strijden om nieuwe verzekerden. Hoe kunt u daarvan profiteren? Vier besparingstips.

Verzekerden kunnen tot 1 februari 2013 overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars bieden een makkelijke overstapservice.

Tip 1: Vergelijken loont
Het lijkt een open deur, maar toch blijkt uit onderzoek dat weinig mensen vergelijken en overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Gezondheidseconoom Marco Varkevisser van de Erasmus Universiteit in Rotterdam stelde onlangs dat mensen door het vergelijken van zorgverzekeringen de nodige euro’s kunnen besparen.

Tip 2: Bekijk aanvullende verzekeringen kritisch
Het blijkt elk jaar uit onderzoek dat veel Nederlanders ‘oververzekerd’ zijn. Bekijk de aanvullende pakketten kritisch in combinatie met uw beroep op zorg van de afgelopen jaren. Met name tandartspolissen blijken nogal eens overbodig. Sommige zorgkosten zijn zo laag dat het goedkoper kan zijn om deze zelf te betalen. Denk aan een tandartsconsult of de anticonceptiepil.

Tip 3: Verhoog uw eigen risico
Bent u relatief gezond? Dan kunt u geld besparen door uw eigen risico vrijwillig te verhogen (bovenop de verplichte 350 euro). De meeste zorgverzekeraars geven korting op de zorgpremie. Die korting bedraagt in de meeste gevallen ongeveer 50 procent van het bedrag waarmee het eigen risico wordt verhoogd.

Tip 4: Online uw verzekering afsluiten
Uw basisverzekering online afsluiten kan een directe besparing opleveren van gemiddeld 65 euro per jaar. Bij Agis is het verschil met 103 euro het grootst. De internetpolissen zijn gelijk aan ‘gewone’ verzekeringen, maar zijn goedkoper omdat de communicatie veelal per e-mail of chat verloopt.