AMSTERDAM - Bijna acht op de tien Nederlanders spaart voor onvoorziene uitgaven. Daarnaast wordt er geld opzij gezet voor vakanties, de kinderen, een auto en aanvulling op het pensioen.

Uit onderzoek in opdracht van MoneYou blijkt dat meer mensen dan vorig jaar sparen voor onvoorziene kosten. Volgens Fred van Raaij, hoogleraar economische psychologie, zoeken mensen naar financiële rust. "Sparen wordt degelijker, voorzichtiger en terughoudender."

Die financiële rust is per persoon verschillend, maar gemiddeld zijn vrouwen tevreden met een spaarbedrag tussen de 5.000 en 10.000 euro, terwijl mannen 50.000 euro op hun spaarrekening willen hebben staan.

Jongeren

Ruim de helft van de jongeren tussen de 18 en 29 jaar spaart voor een vakantie of een auto. Dertigers en veertigers sparen vooral voor onvoorziene kosten, de kinderen en vakantie. Vijftigers en zestigplussers sparen ook voor onvoorziene kosten, maar ook voor een aanvulling op hun pensioen en vakanties.

Nederlanders geven zichzelf gemiddeld een 7 voor hun spaargedrag. De meerderheid van zestigplussers geeft zichzelf een 8 en gezinnen met thuiswonende kinderen geven hun spaargedrag een 6.