BREUKELEN - In De Partnership Verkiezing 2012 strijden young professionals en managers uit het bedrijfsleven mee met hun business case voor een investering in een ontwikkelingsland.

Met trots introduceren we jurylid Tineke Lambooy, associate professor aan de Nyenrode Business Universiteit (Center for Sustainability) en universitair docent aan de Universiteit Utrecht.

Wat is het Center for Sustainability?
"Dit is een onderzoekscentrum dat onderzoek doet naar verduurzaming van het bedrijfsleven, duurzaam bouwen en duurzaam leiderschap. Mijn onderzoeksgroep houdt zich bezig met implementatie van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Hoe wij dat doen? Wij doen met name 'action research'. Dat wil zeggen dat wij samen met het bedrijfsleven, NGO's en de overheid nieuwe strategieën onderzoeken en soms ontwikkelen."

"Wij werken aan verschillende thema's. Een thema betreft business en biodiversiteit. Vanaf medio januari 2013 zullen wij de "Helpdesk Business en Biodiversiteit" van het Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie hosten. Samen met CREM zijn wij deze aan het ontwerpen. Bedrijven kunnen daar een eerste gratis advies krijgen over het verminderen van hun negatieve impact op biodiversiteit en het vergroten van positieve impact."

Kunt u dieper ingaan op de positieve impact?
"De positieve impact, dat is een tweede thema. Bedrijven en investeerders kunnen een positieve invloed hebben op natuurbehoud door te investeren in gespecialiseerde 'pro-biodiversiteit investment funds'. Deze fondsen stimuleren projecten in de duurzame bosbouw, CO2 credits en natuurparken."

"Wij doen onderzoek in deze internationale markt en verbinden investeerders, fondsen en projecten. De projecten zijn vaak gestructureerd als partnerships tussen bedrijven, lokale overheid en NGOs. Een derde onderzoeksthema 'sustainable law and governance'. Volgende week zullen wij een expert meeting faciliteren over het recyclen van hout (in Nederland): hoe kan hout als materiaal nog beter benut worden alvorens het de verbrandingsoven ingaat voor energetische toepassingen?"

"Hoe later dat moment is, des te minder druk er op de bossen is. Hoe kan regelgeving dat doel ondersteunen? Zijn er andere interventies mogelijk? Dit betreft een onderzoek dat wij samen uitvoeren met Stichting Probos in opdracht van Stichting Kringloop Hout."

Was u als young professional al bezig met duurzame ontwikkeling?
"Ik ben begonnen als advocaat en werkte veel met het bedrijfsleven samen en soms ook de overheid bij fusies, overnames en privatiseringen. Dat ging niet over duurzame ontwikkeling. In mijn vrije tijd ondersteunde ik het opzetten van twee scholen in Ghana en ben ik gestart met een promotieonderzoek over MVO (in 2010 afgerond)."

"In 2006 heb ik het thema MVO geïntroduceerd bij het advocatenkantoor waar ik toen werkte en waarmee ik nu ook nog regelmatig onderzoeksprojecten doe. Vanaf 2007 ben ik fulltime academicus en kan ik mijn volledige werktijd inzetten op sustainable development. Daar ben ik heel gelukkig mee en met name deze prachtige plek bij Nyenrode is een werkplaats om jaloers op te zijn."

Waarom vond u het belangrijk om in deze jury plaats te nemen?
"Business-actoren zijn flexibele en krachtige spelers in de wereld. Zij hebben veel spankracht, geld en talenten. Dit levert nieuwe denkrichtingen op. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de winnaars van De Partnership Verkiezing 2012. Het is zeer interessant om deze nieuwe ontwikkelingen te bestuderen en te ondersteunen".

Lees hier meer: De Partnership Verkiezing