BRUSSEL - Nederland behoudt zijn jaarlijkse korting van 1 miljard euro op de afdracht aan Brussel. Groot-Brittannië zou het met een paar miljard minder korting per jaar moeten stellen.

Dat blijkt uit het nieuwe concept van Europees president Herman Van Rompuy over de Europese meerjarenbegroting 2014-2020. Hij presenteerde zijn aangepaste voorstellen in de nacht van donderdag op vrijdag aan de Europese leiders op hun top in Brussel.

Zij kunnen zich nu over het ontwerp gaan buigen. De leiders vergaderen vrijdag vanaf 12.00 uur verder over het compromis.

In het nieuwe concept is niets veranderd in vergelijking met het eerdere voorstel van Van Rompuy om 80 miljard euro te snoeien in de geplande 1000 miljard euro. Wel heeft Van Rompuy geschoven met gelden tussen fondsen. Zo heeft hij minder gesnoeid bij landbouwsubsidies en projecten voor regionale ontwikkeling.

Extra

Nederland moet mogelijk wel enkele honderden miljoenen extra aan Brussel afdragen. Mogelijk wordt er gekort op de vergoeding die Nederland en andere landen krijgen voor het innen van Europese douane- en landbouwheffingen. Van Rompuy stelt voor de huidige vergoeding van 25 procent te verlagen naar 15 procent.

Die verlaging is een handreiking aan de Europese Commissie die 10 procent compensatie voldoende vindt. Berekeningen van het ministerie van Financiën tonen aan dat Nederland 250 miljoen euro extra zou moeten afdragen bij 10 procent.