Minister Ploumen blogt: Paques en investeerders

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking blogt op NUzakelijk dagelijks over de handelsmissie naar Brazilie. 'This is no Royal visit, we mean business!'

Vertegenwoordigers van ruim 150 Nederlandse bedrijven overspoelden het Grand Hyatt Hotel in São Paolo. Met oranje badges om hun nek spraken zij met potentiële handelspartners en praatten elkaar bij over zakendoen in Brazilië. De Kroonprins bracht de sfeer treffend onder woorden in zijn toespraak voor industriëlen uit de regio São Paolo.

‘This is no Royal visit, we mean business!’ Zijn woorden klinken hier nu nog na en zijn ook in Nederlandse media te zien en te horen, zag ik.

Paques

De dag begon goed. Prinses Máxima en ik bezochten Paques, een Fries bedrijf dat waterzuiveringsinstallaties maakt die ook biogas produceren. De techniek is gebaseerd op bacteriën en wordt bijvoorbeeld al gebruikt in bierbrouwerijen. Prinses Máxima opende een nieuwe fabriek die gaat produceren voor heel Zuid-Amerika.

Tijdens de rondleiding raakte ik onder de indruk van het bedrijf. Prinses Máxima ook, merkte ik. Paques levert een belangrijke bijdrage aan de verandering van de lineaire economie (produceren-gebruiken-weggooien) in een circulaire economie (hergebruik).

De volgende stop was het paleis van de gouverneur van São Paolo. In het paleis werd een overeenkomst getekend tussen het NWO (Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek) en zijn Braziliaanse zusterorganisatie. Zij leggen 4 miljoen euro bij elkaar voor gezamenlijk onderzoek naar een ‘biobased economy’.

Nederland is vestigingsland

’s Middags stond ik er even alleen voor. Terwijl de Prins en Prinses een museum bezochten, had ik een gesprek met Braziliaanse investeerders. Want dat hoort ook bij een handelsmissie: Nederland aanprijzen als vestigingsland. Ik wees op onze gunstige ligging in Europa, onze goede infrastructuur en onze hoogopgeleide bevolking. Duizenden buitenlandse bedrijven zitten al in Nederland en zorgen voor 17 procent van alle banen.

De organisatie die investeerders aantrekt, de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), heeft kantoren over de hele wereld. En vanaf nu ook in São Paolo.

São Paolo Jockey Club

De Prins opende het kantoor met een daverende toespraak op de São Paolo Jockey Club, die voor de gelegenheid helemaal in oranje was gehuld. Het werd een vrolijke bijeenkomst. Als bewijs dat Nederland niet ophoudt bij de Noordzee, haalde de Prins de premier van Aruba op het podium. ‘Holland is a Latina country.’

Zijn vrouw stemde lachend in. De prins maakte ook bekend dat er binnenkort twee keer per week een rechtstreekse lijnvlucht komt tussen São Paolo en Aruba. Zo wordt, zei de Prins, Nederland nog meer verbonden met Brazilië. Toen zijn toespraak werd afgesloten met Caribische muziek, was het feest compleet.

Nu op naar de laatste stop van deze handelsmissie: Rio de Janeiro.

NUwerk

Tip de redactie