De energiewereld op een paar computerschermen

Op de handelsvloer van Nuon staan dagelijks tientallen ervaren handelaren klaar om energie uit heel de wereld in te kopen voor de beste prijs. Een rondgang langs handelsschermen en handelstermen.

Op de computerschermen op de trade floor van Nuon aan de Amsterdamse Spaklerweg verspringt het ene na het andere vakje. Soms tikt de kolenprijs voor volgend jaar enkele euro’s hoger aan, dan weer daalt de gasprijs voor volgende maand een procentje of twee. “De hele energiewereld op een paar computerschermen”, zegt kolentrader Jan van den Bor.

De handelaren op de trade floor kopen kolen, elektriciteit, biomassa, olie en gas op de verschillende markten. Die energie(bronnen) worden ingekocht voor consumenten én zakelijke klanten, maar ook voor de eigen elektriciteitscentrales.

Ten slotte wordt er ook gehandeld in energie: voor een goede prijs inkopen en later voor een betere prijs verkopen. Inkoop gaat makkelijk, met één muisklik kan kolentrader Van den Bor zo een vrachtschip met kolen kopen, uit Colombia bijvoorbeeld. Of Zuid-Afrika. Die kolen worden overgeslagen en opgeslagen in de havens van Antwerpen, Rotterdam of Amsterdam (de ARA-hub).

Koersen

Stel dat de prijzen ineens heftig stijgen of dalen, en Van den Bor is net even lunchen. Dan zit er niemand aan de knoppen. Kan dat wel? Van den Bor: “Zo snel gaat dat meestal niet. Al gingen de koersen wel heel snel en heftig tekeer bij het uitbreken van de economische crisis in 2008. Of tijdens de kernramp in het Japanse Fukushima.”

En een foutje? Er staan zoveel vakjes op een computerscherm. Het is niet moeilijk om per ongeluk de verkeerde aan te klikken. “Als je een aankoop doet die meer dan 10 procent offmarket is, dan breekt het systeem de transactie automatisch af. Zo’n aankoop is niet logisch en moet dus wel een foutje zijn”, aldus de kolentrader. “Verder zijn er in de kolenhandel maar ongeveer 75 spelers actief. We kennen alle partijen. Onderling vertrouwen is essentieel.”

Dan is er ook nog de risico-afdeling van Nuon. Deze afdeling houdt in de gaten of een trader niet teveel risico’s neemt bij zijn transacties. “Wij mogen niet zomaar onbeperkt handelen, er zijn bandbreedtes. De risico-afdeling heeft hier het laatste woord over. Als zij iets niet goedkeuren, dan mag het ook echt niet.”

Kennis

Volgens Jan van den Bor is kennis van de markt extreem belangrijk. “Niet voor niets zeggen ze dat kennis macht is.” Een staking in een Zuid-Afrikaanse kolenmijn bijvoorbeeld heeft direct invloed op de prijs. Hoe lang zal die staking duren? Hoeveel kolen komen er dagelijks uit die mijn? Het zijn allemaal zaken waar de trader van op de hoogte moet zijn.

Een heel nieuwe ontwikkeling is de verschuiving naar wind- en zonne-energie uit voornamelijk Duitsland. Deze energiebronnen vereisen kennis van weer en klimaat. “Sinds kort heb ik daarom ook een meteoroloog als collega”, aldus Van den Bor “Hoe beter wij kunnen voorspellen of de zon gaat schijnen en de wind gaat waaien, hoe beter wij kunnen handelen op de energiemarkten.”

Blokken

Ook voor HerPrijs-klanten kopen traders ‘blokken’ energie in. Elke dag wordt er een bepaald volume met een bepaalde prijs voor HerPrijs-klanten ingekocht. “Ondernemers kunnen dan zeggen: die neem ik, of: ik wacht nog even tot de prijs verder daalt”, aldus Van den Bor.

Meer weten over slim energie inkopen?

NUwerk

Tip de redactie