‘Banksalarissen drukken kredietverlening’

AMSTERDAM - Nederlandse banken besteden jaarlijks 2 miljard euro te veel aan salarissen waardoor de kredietverlening in onder druk komt te staan.

Dat stelt onderzoeksorganisatie SOMO donderdag in een onderzoek naar de bankensector.

Volgens SOMO moeten banken 'afslanken' door de beloning van bankpersoneel in lijn te brengen met vergelijkbare functies buiten de bankensector.

"Uitgaande van de (conservatieve) inschatting dat de banklonen nu 15 procent te hoog zijn, geven de drie grootste banken jaarlijks ruwweg 2 miljard euro te veel uit aan hun personeel", stelt onderzoeker Rens van Tilburg.

Verdiende een gemiddelde bankmedewerker in 1987 nog 17 procent meer dan de gemiddelde Nederlandse werknemer, vorig jaar was dit opgelopen tot 81 procent.

"Als de overheid de ambtenaren op de nullijn zet, waarom dan niet de bankiers van de staatsbank?", zegt Van Tilburg over ABN Amro. Banken zouden door de hoge salarissen het eigen vermogen onvoldoende kunnen versterken, waardoor de kredietverlening onder druk komt te staan.

Te groot

SOMO vindt de Nederlandse bankensector te groot. "Het financiële overgewicht tast de gezondheid van de economie aan, in het bijzonder dat van andere innovatieve en kennisintensieve sectoren", aldus de non-profitorganisatie.

Banken krijgen daarbij indirecte staatssteun. "De markt verwacht nog steeds dat de Nederlandse overheid de vier grootste banken zal redden."

Daardoor kunnen banken volgens SOMO goedkoper kapitaal aantrekken. Deze 'verborgen subsidie' zou 4 tot 12 miljard euro per jaar bedragen.

"Dit belemmert de concurrentie en vergroot de kans dat de belastingbetaler in de toekomst voor de kosten van een nieuwe financiële ontwrichting op zal draaien", stelt het rapport.

Schaalvergroting

Van Tilburg adviseert de overheid om schaalvergroting in de financiële sector te ontmoedigen. Zo zou De Nederlandsche Bank meer mogelijkheden moeten krijgen "om vanuit het algemeen belang" overnames te blokkeren.

De internationale uitbouw van staatsbank ABN Amro moet wat SOMO betreft direct worden gestopt.

Absurd

Jesse Klaver van GroenLinks stelde donderdag Kamervragen naar aanleiding van het SOMO-onderzoek. Klaver vindt de hoogte van de salarissen bij banken "absurd".

Klaver: "Banken klagen steen en been over de stapeling van regelingen en de gevolgen hiervan voor de kredietverlening. Nú blijkt dat de onevenredig hoge salarissen een grote rol spelen in de problemen met de kredietverlening."

GroenLinks wil daarom dat banken overgaan tot loonmatiging. Voor "staatsbank" ABN Amro verlangt de partij echter dat de minister van Financiën die matiging "afdwingt".

Lees meer over:
Tip de redactie