Rutte verwacht lange strijd over EU-begroting

BRUSSEL - Premier Mark Rutte verwacht nog een hele strijd in Brussel over de Europese meerjarenbegroting van 2014-2020. "We hebben allemaal onze wensen."

Dat zei hij donderdag voorafgaand aan een een-op-eengesprek met Europees president Herman Van Rompuy. Die ontvangt eerst alle leiders apart voordat de echte onderhandelingen in de avond beginnen.

Rutte betwijfelt of het overleg de komende dagen al leidt tot een akkoord. "Ik weet niet zeker of het gaat lukken, het is erg complex."

Geladen pistool

Rutte zei de onderhandelingen in te gaan met "een geladen pistool'' op zak. "Als je dat op tafel legt, dan zet je de onderhandelingen onder zo'n druk dat er ook niets uitkomt.''

Nederland wil een moderne en sobere EU-begroting met veel aandacht voor onderzoek en innovatie. Daarnaast zei Rutte dat hij "ten minste wil behouden wat we hebben''. Hij verwees daarmee naar de jaarlijks korting van 1 miljard euro die Nederland krijgt op de afdracht aan Brussel. "De ambities gaan altijd verder.''

Meerjarenbegroting

De EU-landen moeten het eens gaan worden over de meerjarenbegroting. De nettobetalers, de landen die meer afdragen dan ze ontvangen uit Brussel, willen dat Europa het met minder doet dan de voorstellen die op tafel liggen.

Aan de andere kant staan de landen die meer profiteren van het Europese geld. Zij willen een zo hoog mogelijke begroting.

Lees meer over:
Tip de redactie