Geen achteruitgang in uitgaven september

AMSTERDAM - Na dertien maanden van achteruitgang hebben consumenten in september evenveel uitgegeven als een jaar eerder. Aan duurzame goederen werd voor het eerst in ruim een jaar zelfs meer uitgegeven.

De verhoging van de btw per 1 oktober heeft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mogelijk een rol gespeeld.

Het btw-tarief steeg aan het eind van de maand van 19 naar 21 procent. "Mogelijk anticipeerden consumenten hierop door grotere aankopen nog in september te doen", aldus het CBS.

Vooral kleding, schoenen en apparatuur werden meer gekocht. Aan auto's en woninginrichting werd echter net als in eerdere maanden in september fors minder besteed.

Goederen

De bestedingen van duurzame goederen waren in september 0,8 procent hoger dan een jaar eerder. In augustus werd nog een krimp van 7,2 procent opgetekend.

Aan voedings- en genotsmiddelen gaven huishoudens ook meer uit dan een maand eerder. De groei op jaarbasis bedroeg 1,7 procent, tegenover een krimp van 0,4 procent een maand eerder.

Aan overige goederen, zoals energie en brandstof, werd 2,2 procent minder besteed dan een jaar eerder. Uitgaven aan diensten daalden met 0,3 procent.

Tip de redactie