Bouwcrisis stimuleert overnamemarkt

AMSTERDAM - De crisis zet de bijl in de waarde van bouwbedrijven maar maakt ze wel veel goedkoper voor geïnteresseerde kopers.

Dat zeggen bouwexperts van PwC donderdag in dagblad Cobouw bij de verschijning van de jaarlijkse lijst met 50 grootste bouwbedrijven.

"De waarde van de beursgenoteerde bouwers is laag", zegt PwC'er Erik Franzen in de bouwkrant. "Voor een paar honderd miljoen euro heb je een Nederlandse bouwer.”

Bouwkenner Edmond Verstraete merkt op dat huidige overnames vooral vanwege de lage prijzen worden gedaan, en niet zozeer vanuit een groeistrategie.

BAM

Het beursgenoteerde bouwbedrijf BAM is net als bij de vorige editie van de bouw top-50 het grootste bedrijf, met een omzet van 7,9 miljard euro.

Volker Wessels Stevin (4,7 miljard euro omzet) blijft de nummer twee, maar Boskalis (2,8 miljard euro omzet) schoof een plekje op naar nummer drie.

Dat ging ten koste van Heijmans, dat op plek vier staat met een omzet van 2,3 miljard euro. TBI (2,1 miljard euro omzet) maakt de top-5 compleet.

Omzetstijging

In 2011 wisten 36 van de 50 grootste bouwers - opvallend genoeg gezien de crisis - een lichte omzetstijging te boeken vergeleken met het jaar ervoor. Cobouw spreekt in een analyse over een duidelijk geval van 'stilte voor de storm'. "Bleef het slagveld vorig jaar beperkt, dit jaar is alles anders."

Het blad signaleert verder een belangrijke trend: De allergrootste aannemers worden steeds groter worden, en die ontwikkeling gaat ten koste gaat van 'het middensegment.

Inmiddels is het aandeel van de top-10 gegroeid naar ruim 80 procent van de omzet van de vijftig grootste bouwers.

Lean werken

Ook nemen de marges duidelijk af. De gemiddelde nettomarge daalde van 3,1 procent in 2010 naar 2,6 procent vorig jaar. Onder aan de streep hielden de vijftig bouwers 844 miljoen euro over. Dat is 126 miljoen, ofwel 13 procent, minder dan in het jaar ervoor.

De de gemiddelde solvabiliteit (de verhouding tussen het vreemd vermogen en het eigen vermogen) zakt intussen in, van 37,3 procent naar 36,6 procent.

De bouwexperts van PwC wijzen erop dat alleen bouwbedrijven die 'lean' leren te werken zich staande zullen weten te houden.

Goed presterende bedrijven "doen wat ze moeten doen en op een zo efficiënt mogelijke manier", aldus Verstraete. Ze werken daarbij zo efficiënt mogelijk samen met onderaannemers, leveranciers en andere partners in het bouwproces.

"De bedrijven die dat spel goed beheersen, verdienen meer. Het kan: een prima rendement behalen, ook in de bouw."

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie