'Energierekening honderden euro's omhoog'

AMSTERDAM - De PVV vreest dat een opslag die huishoudens op hun energierekening moeten betalen een 'sluipmoordenaar voor de koopkracht' betekent.

Het kabinet wil met de heffing duurzame energie stimuleren. Volgens PVV-Kamerlid Reinette Klever gaan huishoudens daar op den duur honderden euro's per jaar op achteruit.

VVD en PvdA hebben afgesproken dat in 2020 zestien procent van alle energie duurzaam is. Het kabinet gaat duurzame energie stimuleren, en om dit te bekostigen wordt de heffing via SDE-plus (Stimulering Duurzame Energie) verhoogd.

"Met de regeling SDE-plus is komend jaar honderd miljoen euro gemoeid. In 2017 is die een half miljard en in 2020 drie miljard", zegt Klever. "De helft daarvan moet worden opgebracht door bedrijven, de andere helft door consumenten."

Energierekening

Het PVV-Kamerlid heeft berekend dat de energierekening van een gemiddeld gezin volgend jaar negen euro stijgt vanwege de heffing. "Maar in 2016 is dat 45 euro en in 2020 270 euro. Dat is een enorme extra lastenverzwaring, funest voor de koopkracht."

In 2016 wordt de regeling geëvalueerd, maar dat is volgens de PVV te laat. "De toezeggingen den contracten voor de aanleg van windmolenparken zijn langlopend. Als je deze stimuleringsregeling in 2016 stop zou zetten moet de overheid zich toch aan de dan al gedane toezeggingen houden."

Het ministerie van Economische Zaken kon woensdag niet direct op de voorgelegde cijfers reageren. Donderdag debatteert de Kamer over het onderwerp.

NUwerk

Tip de redactie