Fosforfabriek Thermphos failliet verklaard

BREDA - Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost is definitief failliet. De rechtbank in Breda verklaarde sprak woensdag een oordeel uit.

Het faillissement was vorige week aangevraagd, nadat het bedrijf al anderhalve maand in een fase van uitstel van betaling zat. Directeur Rob de Ruiter is aangeslagen, zo stelt hij in een persverklaring.

Het bedrijf stelde eind september te kampen met economisch zwaar weer, mede door "oneigenlijke concurrentie vanuit Kazachstan en ongunstige marktomstandigheden voor een aantal van onze producten."

Bewindvoerder Steven van Boven verklaart tegenover de regionale krant PZC dat het ministerie van Economische Zaken een doorstart tegenwerkt.

EZ lekte dinsdagavond een document aan verschillende media waarin duidelijk werd dat de overheid honderden miljoen euro’s moet gaan betalen voor het opruimen van radioactieve stoffen.

Veelvoud

Het ontmantelen van de fabriek en het saneren van vervuilde grond zou nog eens een veelvoud kosten. Oppositiepartijen CDA en D66 vroegen dinsdag nog om opheldering van minister Henk Kamp. Volgens Van Boven zijn deze resultaten nog helemaal niet duidelijk.

Hij vindt dat op een cruciaal moment verkeerde informatie naar buiten komt dat de kans op een doorstart kleiner maakt. Van Boven is vooralsnog positief over een overname. Eind december denkt hij “een heel eind te zijn”.

Bij Thermphos werken ongeveer 450 mensen. Het bedrijf, een van de grootste fosforproducenten ter wereld, was vaak in het nieuws omdat de veiligheid in het geding was. In mei 2009 kwamen twee werknemers om door een ongeval in de fabriek. Sindsdien wezen diverse onderzoeken uit dat het met de veiligheid nog steeds niet goed gesteld is.

FNV

Bestuurster Liliane Schoone van FNV Bondgenoten is bang dat fosforfabriek Thermphos wordt verkocht aan een investeerder die alleen de buitenlandse dochters van het Zeeuwse bedrijf wil.

''Wij oefenen momenteel druk uit op de curator om ook de belangen van de werknemers in Vlissingen en van de maatschappij te laten meewegen’’, zei Schoone. Ze sprak van een dramatische dag voor de werknemers.

Volgens de bestuurster zijn er investeerders die ook de fabriek in Vlissingen willen kopen.

Lees meer over:
Tip de redactie