Ook Atos komt met mobiele portemonnee

AMSTERDAM – IT-bedrijf Atos lijkt alle mogelijkheden voor mobiel betalen uit te proberen. Onlangs lanceerde het bedrijf een mobiel betaalsysteem met NFC-technologie.

Met een NFC-chip (near field communication), wordt het mogelijk om met een smartphone betalingen te doen, wanneer de gebruiker deze langs een betaalsysteem beweegt.

Het nieuwe betaalsysteem, gebracht als een 'mobiele portemonnee', wordt white label aangeboden. Dat houdt in dat klanten een eigen, aangepast platform van Atos' technologie kunnen maken.

Verdienmodel

Tegen betaling krijgen klanten toegang tot het systeem. Het verdienmodel is dus niet gebaseerd op transacties, wat vaak het geval is bij vele mobiele betaalinitiatieven. Square, iZettle en Payleven bijvoorbeeld strijken een deel van de transactie op wanneer gebruikers via hun stukje hardware creditcardbetalingen ontvangen.

Atos richt zich niet specifiek op NFC-technologie in digitale betalingen, maar ziet het systeem als één van de vele mobiele betaalopties. Eerder werd bekend dat het IT-bedrijf betalingen met een vingerafdruk onderzocht.

NFC

Daar komt nog bij dat betalen met een NFC-chip niet door elk bedrijf gezien wordt als de heilige graal. Betaaldienst Paypal heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de techniek. Toch komen er steeds meer smartphones met een NFC-chip op de markt, vooral toestellen met het besturingssysteem Android.

“We zien vooral potentie in de snelheid van NFC-betalingen”, zegt een woordvoerder van Atos. Op dit moment spreekt het IT-bedrijf met meerdere klanten in Nederland. Daarbij richt Atos zich eerst op banken. “Maar we zien ook mogelijkheden voor het mkb”.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie