Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking blogt op NUzakelijk over de handelsmissie naar Brazilie. 'De cijfers bewijzen het nut van handelmissies.'

Handelsrelaties zijn als het bouwen van een huis: het gaat steen voor steen. Daaraan dacht ik vandaag bij gesprekken met vertegenwoordigers van de Braziliaanse regering.

Neem Gleisi Helena Hoffmann, de superminister die een groot investeringsprogramma leidt. In augustus bracht ze een bezoek aan Nederland. Nu begon ze uit zichzelf over de kwaliteiten van de Rotterdamse haven en Schiphol.

Havenbedrijf Rotterdam werkt mee aan de uitbreiding van een haven ten noorden van Rio de Janeiro; Hoffmann hoopt op een vervolg. In een eerste ronde bood Schiphol op twee luchthavens die worden geprivatiseerd.

Hoffmann hoopt dat Schiphol ook meedoet in de tweede ronde, waarin volgens haar alleen de grote spelers thuishoren.

Grote belangen

Natuurlijk was ik van plan om over beide bedrijven de loftrompet te steken. Maar wat is er mooier als je gesprekspartner er zelf over begint? Ik was tevreden. Want er staan grote belangen op het spel. Zowel Havenbedrijf Rotterdam als Schiphol wil opdrachten uit het Braziliaanse investeringsprogramma voor infrastructuur (55 miljard euro in twee jaar).

Maar dat is niet alles. De Braziliaanse havens moeten over een kleine 20 jaar bijvoorbeeld een vervijfvoudiging van de export kunnen verwerken: 6 miljard euro nu, 32 miljard euro in 2030. Ook hier liggen kansen.

Zuivel

Dan iets heel anders. Op het gebied van kaas ─ of beter: zuivel ─ hebben we vandaag flinke vooruitgang geboekt. Elk Nederlands bedrijf dat zuivelproducten wil exporteren naar Brazilië, moet een certificaat hebben van MAPA. Dat is het Braziliaanse ministerie van Landbouw.

De Nederlandse zuivelsector vraagt al heel lang om Braziliaanse goedkeuring van het Nederlandse systeem van zuivelinspectie, zodat onze bedrijven niet één voor één een certificaat hoeven aan te vragen.

De Brazilianen hadden al toegezegd dat zij ons systeem gingen testen, maar tot die tijd zou geen enkel bedrijf worden gecertificeerd. De wachtlijst liep op.

Vandaag beloofden de Brazilianen zwart op wit dat zij de controle in het voorjaar van 2013 uitvoeren. Als dit goed afloopt, gaan de Braziliaanse grenzen open voor Nederlandse zuivelproducten.

Nut van handelsmissies

Tot slot nog dit. In mijn prille bestaan als minister bespeurde ik hier en daar twijfel over het nut van handelsmissies. De eerste dag van deze handelsmissie bevestigde mijn idee dat twijfels onterecht zijn.

De cijfers geven me hierin ook gelijk. In 2011 kostten handelsmissies 4,3 miljoen euro en leverden zij 77 miljoen euro op.

Voor 2012 is dat 100 miljoen euro tegen een investering van 5,5 miljoen. En dat zijn nog conservatieve schattingen. Laten we dus doorgaan met het stapelen van stenen..

De komende week lees je op NUzakelijk meer over het vervolg van de handelsmissie