'Deurwaarder geeft schuldenaar te weinig ruimte'

AMSTERDAM - Deurwaarders en overheidsinstanties stellen het deel van het inkomen voor levensonderhoud en vaste lasten, de beslagvrije voet, vaak te laag vast.

Daardoor komen veel mensen onnodig onder hun bestaansminimum terecht, stelt Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer na onderzoek.

Schuldeisers moeten bij beslag op loon of uitkering rekening houden met de zogeheten beslagvrije voet. De hoogte daarvan is wettelijk vastgelegd op minimaal negentig procent van de bijstandsnorm. Bij de berekening moeten onder meer de woonlasten en de premie voor de zorgverzekering in acht worden genomen.

Volgens de ombudsman stellen deurwaarders en instanties als het UVW de beslagvrije voet echter maar al te vaak te laag vast, door bijvoorbeeld geen rekening te houden met de samenstelling van het huishouden of door een standaardberekening te maken.

Achterstanden

Dat kan leiden tot nog meer betalingsachterstanden, zegt Brenninkmeijer. "Ook kinderen kunnen de dupe worden."

Deurwaarders leggen ongeveer vierhonderdduizend keer per jaar beslag op salaris of uitkering. Brenninkmeijer vindt dat mensen hun beslagvrije voet beter moeten controleren en bij misstanden aan de bel moeten trekken. Hij noemt de 'onwetendheid van de burger' en de 'onachtzaamheid van schuldeisers' een urgent probleem.

Tip de redactie