Ondernemers in de dop bang om te falen

AMSTERDAM – Nederlanders die graag een bedrijf willen starten, zijn gedurende de afgelopen tien jaar nog nooit zo bang geweest om daarin te falen. Toch is het aantal mensen dat betrokken is bij het starten van een bedrijf hoger dan ooit.

Dat blijkt dinsdag uit het rapport ‘Global Entrepreneurship Monitor 2011 The Netherlands’, een wereldwijd onderzoek dat in Nederland wordt uitgevoerd door Panteia/EIM.

Hoewel de ‘angst om te falen’ sinds 2001 op een jaar na altijd onder de 30 procent heeft gelegen, geeft in 2011 37 procent van de deelnemers aan dat de vrees het niet te redden hen ervan zou weerhouden een onderneming te beginnen.

Zogenoemde serie-ondernemers zijn minder bang om te falen dan mensen die voor het eerst een eigen bedrijf willen beginnen. Bovendien hebben mannen minder koudwatervrees dan vrouwen.

Starters

Desalniettemin was in 2011 8,2 procent van de Nederlandse volwassenen betrokken bij het starten van een bedrijf of de eigenaar van een nieuwe onderneming. In 2010 was dit nog 7,2 procent. Vooral vrouwen zijn vaker actief als nieuwbakken ondernemers.

Het percentage volwassen Nederlanders dat goede mogelijkheden ziet om een bedrijf op te starten ligt met 48 procent op het hoogste niveau sinds 2002.

Het aantal individuen met een onderneming die meer dan 3,5 jaar bestaat, is licht gedaald ten opzichte van 2010. Dit geldt voor 8,7 procent van de bevolking. In 2010 was dit nog

Twee procent is gestopt met ‘ondernemer zijn’. Dit is een toename met 0,5 procentpunt ten opzichte van het voorgaande jaar, maar het Nederlandse percentage ligt nog altijd lager dan in vergelijkbare economieën.

De belangrijkste reden om het ondernemerschap de rug toe te keren is een gebrek aan winstgevendheid. Slechts een procent van hen heeft kans gezien zijn bedrijf te verkopen.

Ondernemende werknemers

Het aantal ‘ondernemende werknemers’ is in Nederland relatief hoog vergeleken met andere EU-landen. In totaal heeft 7,9 procent van alle werknemers een leidende rol in het ontwikkelen van nieuwe activiteiten voor de werkgever. In grote bedrijven gebeurt dit vaker dan in kleine ondernemingen.

Ondernemende werknemers zijn vooral hoogopgeleide mannen. Bovendien hebben ze vaak een hoog inkomen en hebben ze persoonlijkheidskenmerken die overeenkomen met die van zelfstandige ondernemers. Een vijfde van hen is dan ook van plan binnen drie jaar een eigen bedrijf te starten.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie