Belgische regering heeft begroting

AMSTERDAM - De Belgische regering heeft een akkoord bereikt over de begroting van 2013. "Met deze begroting geven we een boost aan de economie en de werkgelegenheid", aldus premier Elio Di Rupo dinsdag in Brussel op een persconferentie.

Over de begroting is ongeveer een maand onderhandeld. Sinds maandagmiddag overlegde het kernkabinet van Di Rupo over een definitief akkoord, dat na een marathonzitting van ruim 17 uur werd bereikt

Er is ook overeenstemming bereikt over extra maatregelen om de werkgelegenheid te stimuleren en de economie concurrerender te maken, aldus Di Rupo. "We herstellen het vertrouwen dat onze burgers en ondernemingen hebben in de toekomst. We versterken ook het vertrouwen dat het buitenland heeft in ons land.''

18 miljard euro

Het gaat om ingrepen van ruim 18 miljard euro in amper 1 jaar, aldus de premier. Om de omvang van het pakket maatregelen te verduidelijken, verwees Di Rupo naar Nederland. Daar heeft de regering een sanering van 16 miljard aangekondigd over een periode van 5 jaar, benadrukte hij.

De regering neemt bijna 3,9 miljard euro aan bezuinigingsmaatregelen. Ook gaan de lasten voor ondernemers met 400 miljoen euro omlaag. Om die verlaging te financieren wordt onder meer extra gesneden in de sociale zekerheid.

De lonen worden voor 2 jaar zo goed als bevroren om de loonkloof met de buurlanden zo veel mogelijk weg te werken. Daarbij worden de minimumlonen ontzien. Het is de bedoeling dat laagste inkomens erop vooruit gaan.

NUwerk

Tip de redactie