AMSTERDAM - Schaduwbankieren heeft in Nederland vergeleken met andere landen het grootste aandeel in de financiële sector.

Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale toezichthouder FSB waar website Follow The Money maandag over bericht.

Schaduwbankieren bestaat uit de geldstromen die buiten reguliere banken, verzekeraars, pensioenfondsen en centrale banken lopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hedgefondsen en investeringsvehikels.

In Nederland wordt het schaduwbankieren vooral gevormd door tien grote zogeheten Special Financial institutions (SFI), blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de FSB. Van de in totaal 14.000 SFI’s bezitten die tien grootste ongeveer 95 procent van het kapitaal.

Multinationals

Deze SFI’s zijn doorgaans in handen van oliebedrijven, telecomconcerns en andere multinationals die deze vehikels gebruiken om externe financiering aan te trekken of om - met belastingvoordeel - geldstromen binnen het bedrijf rond te pompen.

Strikt genomen zijn dit volgens de FSB geen schaduwbanken, aangezien ze geen “financiële bemiddelaars” zijn en zich alleen met interne activiteiten bezighouden.

In Nederland is schaduwbankieren in totaal goed voor 45 procent van de totale financiële sector. In de VS, de nummer twee, ligt dat aandeel op 35 procent.

Wereldwijd circuleerde vorig jaar 67 biljoen dollar in schaduwbankieren. In Nederland heeft de sector een omvang van 490 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Alleen Hongkong gaat Nederland op dat gebied voor (520 procent van het bbp).

Instabiliteit

Schaduwbankieren heeft z’n voordelen, merkt de FSB op, maar kan ook een bron van systematische instabiliteit vormen. De sector kromp in Nederland licht sinds de kredietcrisis, maar het aandeel in het bbp nam flink toe.

Banken bleven ongeveer evenveel geld lenen bij schaduwbanken, maar stalden er veel meer geld. Gemiddeld heeft een Nederlandse bank zo’n 18 procent van zijn vermogen in het schaduwbanksysteem geparkeerd.