Geen schuldhulp bij fraude uitkering

UTRECHT - Mensen in Utrecht die een uitkering krijgen, maar daarmee fraude plegen, hebben geen recht meer op schuldhulpverlening van de gemeente. Ze kunnen er nog wel terecht voor advies en een workshop over omgaan met geld, maar de gemeente bemiddelt niet meer voor hun schulden.

Tot die 'harde maatregel' heeft de gemeente besloten in de strijd om uitkeringsfraude te voorkomen, zo meldde een woordvoerster vrijdag.

Uitkeringsgerechtigden komen vaak in de problemen als ze frauderen en een boete moeten betalen. Tot nu toe konden ze daarvoor weer aankloppen bij de gemeente, die dan een schuldhulptraject startte, maar dat is met ingang van 1 januari afgelopen, aldus de gemeente.

Vanaf volgend jaar geldt de nieuwe landelijke Fraudewet en de wet Huisbezoeken, die instanties het recht geeft te controleren bij mensen die een uitkering krijgen. De uitkeringsgerechtigde moet zo'n huisbezoek toestaan, want weigeren heeft ook gevolgen voor de uitkering.

Volgens Utrecht bestaat het risico dat iemand onder de nieuwe wetten wel 3 maanden helemaal geen uitkering krijgt, want de sancties worden verrekend met de uitkering. In die tijd kunnen inwoners van Utrecht dus geen beroep meer doen op schuldhulpverlening.

Tip de redactie