Minister Ploumen blogt: handelsmissie Brazilië

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking blogt op NUzakelijk over de handelsmissie naar Brazilie. ‘Zo'n lange reis in het vliegtuig is een uitkomst.’

Mijn tweede reis als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In één maand tijd, geen slecht begin. Meteen naar Booming Brazilië nu.

Onder leiding van president Dilma Roussef is de ongelijkheid afgenomen en de middenklasse gegroeid. We gaan Nederland aanbevelen in de steden Brasilia, Ribeiro Preato, Sao Paulo en Rio de Janeiro.

Samen met het prinselijk paar, staatssecretaris Sander Dekker van OCW en voorzitter Hans Biesheuvel van MKB Nederland. De Nederlandse bedrijven sluiten een dag later aan.

Zo'n lange reis in het vliegtuig is een uitkomst: de telefoon werkt niet, de iPad maakt geen verbinding. Afgesloten van de buitenwereld kan ik me verder inlezen in het vuistdikke dossier, want het programma is intensief. En als er eens iemand naast je stoel komt staan, dan gaat het praatje toch altijd over Brazilië en de missie. Zo blijven we geconcentreerd.

Van minister tot minister

De eerste dag bevat een aantal gesprekken van minister tot minister. Ik stel me veel voor van het gesprek met Gleisi Helena Hofmann. Zij kwam ooit als eerste vrouw in de senaat en is nu de rechterhand van de vrouwelijke president Dilma Roussef. Hofmann geeft leiding aan een aantal grootschalige investeringsprogramma´s die de Braziliaanse economie een oppepper moeten geven.

In augustus bracht ze een bliksembezoek aan Europa, waar ze de havensteden Hamburg, Antwerpen en natuurlijk Rotterdam bezocht. Ik begreep van de Rotterdammers dat ze zich uitvoerig heeft laten informeren.

Havens

Daarom stel ik me van dat gesprek veel voor. Al een tijdje hangt in de lucht dat een investeringsprogramma aan het rijtje wordt toegevoegd, gericht op buitenlandse investeerders op het gebied van havens en luchthavens. Laten we in Nederland nou van beide zaken veel verstand hebben.

Met de minister van Landbouw ga ik bespreken of onze appels, peren en melk welkom zijn in Brazilië. En met de staatssecretaris van Handel en Industrie spreek ik over de markttoegang en over het gunstige Nederlandse vestigingsklimaat.

Want dat is ook een doel van deze missie: investeerders naar ons land halen. Vijftien procent van de Nederlandse banen komt van buitenlandse bedrijven. Dus ook hier geldt dat zakendoen met het buitenland voor binnenlandse banen zorgt.

De komende week lees je op NUzakelijk meer over het vervolg van de handelsmissie

Lees meer over:
Tip de redactie