WIESBADEN - De groei van de Duitse economie is in het derde kwartaal teruggevallen tot 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldde het Duitse statistiekbureau donderdag op basis van een eerste raming.

In het tweede kwartaal groeide de Duitse economie met 0,3 procent op jaarbasis. De lichte terugval in het afgelopen kwartaal kwam overeen met de verwachtingen van economen.

Europa's grootste economie groeide in het derde kwartaal met 0,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Gecorrigeerd voor werkdagen kwam de groei uit op 0,9 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de groei 0,5 procent op jaarbasis.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski tonen de cijfers aan dat de Duitse economie weerbaarder is dan gedacht. Het vertrouwen van consumenten en producenten neemt al sinds het voorjaar af, maar dit heeft zich nog niet vertaald in een krimp van de economie.

Minder zonnig

De vooruitzichten zijn op korte termijn minder zonnig, waarschuwde Brzeski. Hij wees daarbij op de dalende orders voor de Duitse industrie.

De kans op een diepe economische krimp in Duitsland is volgens hem echter bijzonder klein, onder meer omdat Duitsland veel exporteert naar landen buiten het eurogebied en daardoor steeds minder afhankelijk wordt van de ontwikkelingen in de andere eurolanden.