DEN HAAG - De rente van een restschuld moet niet 5 jaar aftrekbaar zijn, maar 10 jaar. Dat vinden VVD en PvdA. VVD-Kamerlid Helma Neppérus bevestigde woensdag berichtgeving hierover in het Reformatorisch Dagblad.

Volgens de coalitiepartijen kunnen de kosten van de verlenging worden betaald doordat de overheid een rentemeevaller heeft van 15 miljoen euro door het vrijgeven van levenslooptegoeden.

Neppérus verwacht dat de aanpassing een prikkel kan zijn voor mensen om een nieuw huis te kopen en denkt dat het veel angst wegneemt. Afgelopen maandag kwamen het CDA en de ChristenUnie ook al met dit idee.

Minister Stef Blok (Wonen) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) besloten vorige week dat mensen die met een restschuld blijven zitten na de verkoop van hun huis, de rente over die schuld 5 jaar mogen aftrekken.

Verkoop

De regeling is bedoeld om mensen tegemoet te komen van wie het huis 'onder water' staat en om te stimuleren dat mensen hun schulden sneller aflossen.

Blok laat de aftrekbaarheid van de restschuld ingaan vanaf de presentatie van het regeerakkoord, dus 29 oktober van dit jaar. Dat liet hij juist woensdag weten. Hij wil voorkomen dat mensen wachten met de verkoop van hun huis tot het nieuwe jaar. Voorwaarde is dat op 31 december 2012 het voorlopig koopcontract is getekend.