AMSTERDAM - Cyprus moet volgende maand een akkoord hebben over een noodpakket. Dat zei voorzitter van de Cypriotische centrale bank Panicos Demetriades dinsdag tegen televisiezender Sigma.

Demetriades noemde de overeenkomst met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds 'heel erg belangrijk'. De overeenkomst moet private investeerders kalmeren.

Het land klopte eind juni aan voor hulp. De bankensector in het land staat op omvallen door de grote blootstelling aan slechte Griekse leningen.

Er is echter nog altijd geen overeenstemming tussen de drie mogelijke kredietverleners en de Cypriotische regering over hoe hoog het noodpakket voor de banken moet zijn. Schattingen tot nu toe lopen uiteen tussen de elf en zeventien miljard euro.

Demetriades vertelde de verslaggevers van Sigma dat investeringsfonds Pimco en accountantskantoor Deloitte namens de regering een schatting aan het maken zijn. Die moet eind deze of begin volgende maand naar buiten komen. De uitkomst moet het geschil met de kredietverleners oplossen, aldus de bankpresident.