UTRECHT - Ook in 2013 zal de Nederlandse economie nauwelijks groeien.

Volgens dinsdag gepubliceerde berekeningen van de Rabobank neemt het bruto binnenlands product (bbp) volgend jaar met een schamele 0,25 procent toe. Daarmee zit de economie eind 2013 nog steeds onder het niveau van voor de crisis in 2008.

Het komende jaar wordt de groei vooral afgeremd door de forse bezuinigingen die op stapel staan. Daardoor zullen consumenten nog minder gaan besteden.

De economie zal echter geen krimp vertonen dankzij een relatief sterke export. Ook de bedrijfsinvesteringen nemen volgens Rabobank in 2013 licht toe, maar het verwachte volume daarvan blijft nog steeds ver beneden de stand van voor de crisis.

Opkomende markten

Wereldwijd moet de economische groei grotendeels uit de opkomende markten komen, denken de economen van de bank. Door de problemen in Europa blijft het mondiale groeiherstel volgend jaar daarom beperkt tot 3,75 procent.

Volgens Rabobank sluit de door de eurocrisis getergde Europese economie dit jaar af met een krimp van 0,5 procent, en zal deze in 2013 opkrabbelen met een groei van 0,5 procent.