ATHENE - Griekenland heeft dinsdag ruim 4 miljard euro opgehaald met de veiling van kortlopend staatspapier.

De rentes op de leningen, met looptijden van 1 maand en 3 maanden, waren iets lager dan bij een eerdere veiling in oktober. Dat maakte het Griekse staatsagentschap voor staatsleningen dinsdag bekend.

Op de eenmaandse lening, met een opbrengst van 2,76 miljard euro, betaalt Griekenland 3,95 procent rente. Het rendement op de driemaandse lening, die 1,3 miljard euro opbracht, bedraagt 4,2 procent. Bij beide leningen overtrof de vraag het aanbod.

Het land heeft het geld nodig om andere leningen af te lossen die vrijdag aflopen. Een besluit over de uitkering van een volgend Europees noodkrediet, dat daarvoor had kunnen worden gebruikt, komt pas volgende week. Om aan de benodigde 5 miljard te komen, geven de Grieken de komende dagen nog meer schuldpapier uit.

Ook Italië was dinsdag goedkoper uit met kortlopende staatsleningen. Het land sleet 6,5 miljard euro aan staatspapier met een looptijd van 1 jaar, tegen een rente van 1,76 procent. Dat is de laagste rente op dergelijke leningen sinds medio september. Vorige maand moest Rome nog 1,94 procent bieden.