LONDEN - De winstgevendheid in de chemische industrie zal de komende 12 tot 18 maanden afnemen.

Dat is het gevolg van de verslechterende economische omstandigheden in Europa, de relatief zwakke groei in de Verenigde Staten en de tragere groei in de opkomende landen. Dat schrijft kredietbeoordelaar Moody's maandag in een rapport.

Moody's stelt daarom de verwachting voor de chemische industrie in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Noord-Amerika tot 2014 neerwaarts bij tot 'negatief'.

"Wij verwachten een zwakkere binnenlandse vraag, vooral in Europa, en een zwakkere export die druk zal uitoefenen op de winst van de chemische bedrijven in de regio's.''

Prijsverhogingen moeilijker

Door de mindere vraag zal het voor de ondernemingen ook steeds moeilijker worden om prijsverhogingen door te voeren, zonder dat de volumes negatief worden beïnvloed. Daardoor worden de bedrijven gevoeliger voor de schommelingen in grondstofprijzen, denkt Moody's.

Als de economische groei in de landen van de G20, de 20 belangrijkste industrielanden, weer rond de 2,5 procent zit en de Europese economie niet langer krimpt, zal Moody's de verwachting voor de industrie weer veranderen naar 'stabiel'. Dat houdt in dat een winstgroei tussen de 0 en 5 procent kan worden verwacht.

Moody's merkt overigens op dat de groei in enkele segmenten van de chemische industrie, onder meer in voedings- en farmacietoepassingen, wel zal aanhouden. Onder meer DSM richt zich sterk op zijn cluster 'Nutrition', dat ingrediënten voor voedingsmiddelen en vitamines produceert.

De kredietbeoordelaar verwacht dat sterke bedrijven volgend jaar actief op zoek gaan naar overnames om te compenseren voor de matige autonome groei.