AMSTERDAM – De steeds slechter wordende betalingsmoraal in Nederland zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven voor creatieve oplossingen kiezen. Zo is ruilhandel weer in opkomst.

Het betaalgedrag van Nederlandse ondernemingen holt achteruit, zo komt maandag naar voren uit onderzoek van het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB).

Bijna de helft van de credit managers ziet het aantal dagen dat een factuur gemiddeld open staat nog altijd toenemen. Drie kwart verwacht bovendien dat de situatie de komende tijd nog slechter wordt, dit was vorig jaar nog maar een kwart. Slechts 15 procent is van mening dat het betaalgedrag verbetert.

Om hun kaspositie op peil te houden, nemen bedrijven maatregelen. Zo hanteren ze kortere betalingstermijnen en schakelen ze eerder en vaker incassobureaus in.

Creatief

Opvallend is verder dat meer bedrijven met creatieve oplossingen op de proppen komen, zoals ruilhandel. Dat houdt in dat ondernemingen niet met geld betalen, maar producten of diensten inzetten als betaalmiddel.

Bijna een op de tien bedrijven is het afgelopen jaar met ruilhandel in aanraking gekomen, terwijl zeven procent daar ook daadwerkelijk gebruik van heeft gemaakt.

"Achterstallige betalingen leiden tot een slechtere liquiditeitspositie en dat werkt door in de hele keten”, aldus de VCMB. “Het zou de economie een enorme impuls geven als iedereen op tijd zou betalen."