AMSTERDAM - De overheid moet het voor bedrijven aantrekkelijker maken sociale huurwoningen te bouwen.

Zij moeten dat onder dezelfde gunstige voorwaarden kunnen doen als woningcorporaties, stelt de Rotterdamse wethouder voor wonen Hamit Karakus (PvdA) zondag via zijn woordvoerder.

Als bedrijven sociale huurwoningen bouwen, zou de overheid voor hen garant moeten kunnen staan zodat ze tegen lagere lasten geld kunnen lenen. Bij woningcorporaties gebeurt dat al.

Doordat de winsten van woningcorporaties naar de overheid gaan hebben zij volgens Karakus steeds minder speelruimte om nieuwe woningen te bouwen.

Bedrijven zouden zich nu vooral op de bouw van duurdere huurwoningen richten omdat daar meer winst te behalen valt. Daarom moet de overheid het voor hen aantrekkelijker maken goedkopere woningen te bouwen.

Ikea

Als voorbeeld van een bedrijf dat goedkope woningen kan bouwen noemt de woordvoerder de Zweedse meubelketen Ikea, dat plannen heeft om volledig gemeubileerde studentenkamers in elkaar te zetten.

De gemeente houdt 19 december een bijeenkomst om over de woningmarkt te praten. "Karakus wil de discussie alvast aanzwengelen", zegt de woordvoerder. "Iedereen moet meer over de eigen schutting heen kijken."