BRUSSEL - Griekenland zou meer tijd en hulp moeten krijgen als dat nodig is om zijn financiële huishouding op orde te krijgen en het land binnen de eurozone te houden.

Dat zei bestuurder Jörg Asmussen van de Europese Centrale Bank (ECB) in een zaterdag in de Belgische zakenkrant l'Echo gepubliceerd interview.

Het is van belang dat Griekenland in de eurozone blijft, aldus Asmussen. ''Als dat extra hulp voor nog eens 1 of 2 jaar betekent, zou dat aanzienlijk goedkoper zijn dan een vertrek (uit de eurozone) of een faillissement.''

Met zijn uitspraken loopt de Duitse ECB-bestuurder vooruit op de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden, maandag in Brussel. Ter discussie staat het vrijgeven van een nieuwe tranche van 31,5 miljard euro aan noodkrediet, die eigenlijk al in juni aan Griekenland had moeten worden uitgekeerd.

De ministers zullen naar verwachting nog geen definitief besluit nemen. Het wachten is vooralsnog op het laatste rapport over de financiële situatie van het noodlijdende Zuid-Europese land van de drie internationale geldschieters: de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de ECB.