PEKING - De export van China is in oktober met 11.6 procent gegroeid tot omgerekend 138,2 miljard euro.

Dat hebben de autoriteiten in Peking zaterdag laten weten. De groei was hoger dan de ongeveer 10 procent die analisten hadden voorspeld. Ook in september was er een forse groei van de uitvoer.

De invoer van de tweede economie in de wereld steeg in oktober met 2,4 procent tot 113 miljard euro. Die toename komt overeen met die in de maand ervoor. Het handelsoverschot, een bron van spanningen met landen als de Verenigde Staten, nam in oktober toe tot 25 miljard euro.

Dat was in september nog bijna 22 miljard euro. De groei van het overschot verraste economen. Zij hadden voorspeld dat het verschil tussen de in- en uitvoer aanzienlijk lager zou zijn.

Zhang Ping, het hoofd van het machtige economische planbureau, verwacht dat de economische groei in 2012 uitkomt boven de voorspelde 7,5 procent. Hij zei dit zaterdag in de marge van het 18e partijcongres van de Communistische Partij in Peking.

De regering gaf die groeidoelstelling in maart af. Het was de eerste keer in 8 jaar dat de prognose onder 8 procent bleef. In het verleden werd de gewoonlijk zeer voorzichtig geformuleerde groeiverwachting meestal met 1 of 2 procentpunt overtroffen.

Volgens Zhang is in oktober duidelijk geworden dat de economie stabiliseert, nadat in het derde kwartaal de groei was teruggevallen naar 7,4 procent. Dat was het zwakste groeicijfer in ruim 3 jaar en het zevende kwartaal op rij waarin de groei terugliep.

Zhang waarschuwde voor zelfgenoegzaamheid. Daar is de basis voor de economische stabilisatie volgens hem niet stevig genoeg voor. Hij wees in dat verband onder meer op de aanhoudende wereldwijde financiële crisis. ''Wij moeten ons voorbereiden om problemen en uitdagingen op de lange termijn het hoofd te kunnen bieden.''