AMSTERDAM - Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zal zich in Brussel 'bikkelhard' opstellen als het gaat om het afdwingen van begrotingsdiscipline. Dat zei de nieuwe minister van Financiën woensdag tijdens zijn eerste overleg met de Tweede Kamer.

Dijsselbloem complimenteerde zijn voorganger Jan Kees de Jager (CDA), die het volgens hem in Europa en in brede zin 'fantastisch' heeft gedaan. De Jager heeft zwaar werk verricht en in Brussel altijd de rug recht gehouden, zei Dijsselbloem. Hij wil in die traditie blijven optrekken, beloofde hij.

Bikkelhard dus op het gebied van budgettaire discipline. En als het gaat om de financiële stabiliteit van de eurozone zal hij zich 'positief-constructief' opstellen met daarbij een scherp oog voor de Nederlandse belangen. Die lopen vaak parallel, zei Dijsselbloem.

Geen instemming EU-begroting

De bewindsman kondigde daarom alvast aan dat Nederland niet zal instemmen met het ophogen van de EU-begroting voor volgend jaar. Dat is in tijden van crisis waarbij veel landen moeten bezuinigen niet te verantwoorden. "Ik kan dat niet verdedigen, de regering zal dat ook niet verdedigen."

Het ophogen van de EU-begroting staat mijlenver af van de werkelijkheid in de EU-lidstaten, zei hij. "Dat moeten EU-instituties zich realiseren. Het vergroot hun kwetsbaarheid."

Op vragen over de situatie in Griekenland hield Dijsselbloem zich op de vlakte. Hij wil eerst het rapport van de trojka afwachten. Dat wordt binnenkort verwacht.