FRANKFURT - De economische situatie in de eurozone is nog altijd somber en blijft dat de komende tijd.

Dat stelde de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, woensdag.

''De werkloosheid is betreurenswaardig hoog. De economische activiteit is over het algemeen zwak en zal dat op korte termijn blijven'', waarschuwde Draghi. Volgens de Italiaanse centralebankpresident wordt ook de Duitse economie nu duidelijk geraakt door alle problemen in de rest van de eurozone.

De ECB houdt donderdag zijn maandelijkse vergadering over het monetaire beleid in de eurozone. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank de rente daarbij ongewijzigd laat op het historisch lage niveau van 0,75 procent.

Rente

De centrale bankiers kunnen overwegen de rente verder te verlagen, om op die manier te proberen de kwakkelende economie via goedkopere kredieten te stimuleren. Door de lage rentestand heeft de ECB echter niet veel ruimte meer. Veel economen gaan er dan ook van uit dat de bank dit wapen liever nog langer achter de hand houdt.

Eerder op de dag kwam de Europese Commissie met sombere prognoses voor de Europese economie. Daarnaast bleek uit een rapport van toonaangevende Duitse economen dat Duitsland zeker niet immuun is voor de economische problemen in de andere eurolanden.