AMSTERDAM – Bouwopdrachtgevers moeten een speciaal geldpotje maken om onderaannemers te kunnen blijven betalen. Ook wanneer de hoofdaannemer failliet gaat.

"Onderaannemers staan nu meestal achter in de rij bij een faillissent en betalen dus feitelijk de rekening", zegt Gijs Buijs van Aannemersfederatie Nederland woensdag tegen NUzakelijk.

Door een potje - in de vorm van een bouwdepotrekening of een garantiefonds - lopen ondernemers die wat verder in de keten zitten minder risico’s om niet betaald te worden bij een faillissement.

Het idee is dat opdrachtgevers geld storten op een bouwdepotrekening of geblokkeerde rekening, waarvan de hoofdaannemer en onderaannemer worden betaald. Ook kunnen zij een garantiefonds opzetten waaruit mkb-aannemers worden betaald. Deze zekerheid is hard nodig, aldus Buijs. "Nadat alle schuldeisers langs zijn geweest, blijft er meestal 0,0 euro over voor de onderaannemer."

Ook de rechtstreekse betaling van opdrachtgever aan onderaannemer, zoals in het concept van de Europese Aanbestedingswet staat, kan een oplossing zijn, aldus Aannemersfederatie Nederland. Dit moet voorkomen dat “in de bouwkolom het ene bedrijf het andere meesleurt in een negatieve spiraal”, aldus Buijs.

Volgens Aannemersfederatie Nederland worden maandelijks 100 faillissementen in de bouwsector aangevraagd.