AMSTERDAM - Het is een vaak gehoorde opmerking over auto's uit Ingolstadt. Ze lijken zo op elkaar.

Tegenwoordig moet je een getraind oog hebben om bijvoorbeeld de Audi A5 Sportback van de A7 te kunnen onderscheiden. Daar lijkt Audi nu iets aan te willen doen.

Wolfgang Egger, hoofd van de designafdeling van Audi, heeft zijn nieuwe designstrategie voor het Duitse merk uit de doeken gedaan. De kersverse designchef wil de modellen onderling een meer eigen gezicht geven. Bovendien moeten meer 'technische aspecten' in de ontwerpen terugkomen.

 

Exterieur

Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Het komt erop neer dat meer technische onderdelen van de auto's zichtbaar worden, of worden benadrukt. "Alleen als het ontwerp en de technologie erachter volledig samensmelten, kunnen we een statement maken.

De techniek wordt daarom niet meer compleet ingepakt, maar komt meer bloot te leggen." We hoeven ons waarschijnlijk geen zorgen te maken dat we binnenkort Buggy-achtige Audi's op de Nederlandse wegen zien verschijnen. De uit één geheel bestaande grille van de Crosslane concept moet hier een voorbode van zijn.

 

Interieur

Ook de manier waarop de interieurs ontworpen worden, wordt onder de loep genomen. Het exterieur moet samen met het interieur meer één geheel gaan vormen. Als voorbeeld geeft Egger de Crosslane Coupé, die we op de Autosalon in Parijs konden bekijken.

Bovendien moeten de modellen verschillende interieurs krijgen, zodat bijvoorbeeld de A3 herkend kan worden aan het dashboard. We kunnen een rustiger vormgegeven binnenkant verwachten in de toekomstige Audi's, met minder lijnen en bedieningsknoppen.

Alle lijnen van het Duitse merk moeten door de bovenstaande designstrategie duidelijk van elkaar gaan verschillen. Als eerste is de Q-reeks aan de beurt, die uiterlijke kenmerken van de Crosslane mee gaat krijgen.