BRUSSEL - De economische groei in de Europese Unie zal volgend jaar nog minder zijn dan eerder verwacht.

Brussel gaat inmiddels uit van een vooruitgang van hoogstens 0,4 procent in de hele unie, en van slechts 0,1 procent in de eurozone. De werkloosheid zal "onacceptabel'' hoog blijven.

Dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend bij de presentatie van de prognose 2012-2014. Een half jaar geleden ging de commissie nog uit van een groei van 1,3 procent voor de unie en 1 procent voor de eurozone komend jaar.

Volgens Europees Commissaris Olli Rehn (Economische zaken en de euro) zeilt Europa momenteel in woelige wateren. Hij is pessimistisch over het economisch herstel op de korte termijn.

Zie ook: Gemengde signalen over Nederlandse economie

Achteruitgang

Voor dit jaar wordt een achteruitgang verwacht van 0,3 procent voor de EU en 0,4 procent in het eurogebied. Eerder was nog uitgegaan van krimp nog groei in de hele unie, en een daling van 0,3 procent voor de 17 eurolanden.

Maar na de recessie in 2012 en bescheiden groei volgend jaar, verwacht Rehn voor 2014 al een wezenlijke verbetering met een groei van 1,6 procent in de EU. De eurozone zou uitkomen op 1,4 procent groei.

Herstel

De doorgevoerde structurele hervormingen zouden geleidelijk hun vruchten moeten gaan afwerpen, vindt Rehn. "Belangrijke politieke besluiten en een verdere versterking van de economische en monetaire samenwerking herstellen het vertrouwen'', aldus de commissaris. Ook zullen de EU-lidstaten die de afgelopen jaren niet meer voldoende konden concurreren, weer gaan meetellen.

Desondanks gaat de werkloosheid volgend jaar pieken. Voor de EU wordt een percentage van net iets minder dan 11 procent van de beroepsbevolking verwacht, voor de eurozone 12 procent. Daarbij zullen de verschillen tussen de lidstaten groot zijn.

De Fin verwacht ook dat de inflatie in de loop van 2013 onder de nagestreefde 2 procent zakt, ondanks de stijgende energieprijzen en indirecte belastingen.