BRUSSEL - De Nederlandse economie krimpt dit jaar minder hard dan verwacht, maar groeit in 2013 waarschijnlijk niet zo sterk als eerder werd voorspeld.

Die verwachting sprak de Europese Commissie uit in de woensdag verschenen zogeheten herfstprognose (2012-2014) voor economische groei.

De Nederlandse economie zal dit jaar waarschijnlijk met 0,3 procent krimpen. Eerder ging Brussel uit van een daling van 0,9 procent.

Over 2013 is Europees commissaris Olli Rehn (Economische Zaken en de euro) echter minder positief geworden. Waar hij in de lente nog uitging van een groei van 0,7 procent, zal de Nederlandse economie nu naar verwachting maar 0,3 procent groeien.

Zie ook: Brussel verwacht nog minder groei voor EU

Export

De bescheiden groei in 2013 zal te danken zijn aan export, aangezien de interne vraag "bedrukt'' zal zijn, verwachten de rekenmeesters van de EU. Nederlandse consumenten houden namelijk de hand op de knip en sparen liever. Zeker huiseigenaren die de waarde van hun huis zien dalen.

Brussel waarschuwt dat de situatie op de Nederlandse huizenmarkt zwaar drukt op de Nederlandse economie. Het vertrouwen zou bij consumenten terug kunnen komen als de daling van de huizenprijzen zijn dieptepunt heeft bereikt. Maar ook als er meer duidelijkheid is over toekomstig beleid over de huizenmarkt.

Inflatie

De inflatie zal geleidelijk afnemen. Van naar verwachting 2,8 procent naar 2,4 procent in 2013 en 1,6 procent in 2014. De werkloosheid zal echter toenemen van 5,4 tot 6,2 procent in 2014, zo berekende Brussel.

Nederland zal dit jaar nog niet voldoen aan de Europese norm van 3 procent als het gaat om het begrotingstekort. Dat zal waarschijnlijk uitkomen op 3,7 procent. Maar in 2013 zal het zakken naar 2,9 procent.

Deze raming is pessimistischer dan het cijfer waar de VVD en de PvdA van waren uitgegaan. Zij denken dat het begrotingstekort volgend jaar onder de 2,7 procent blijft.

In de vooruitzichten van de commissie voor na 2014 konden de afspraken van de nieuwe regering van VVD en PvdA nog niet worden meegenomen.