LUXEMBURG - De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in september met 0,2 procent gedaald ten opzichte van augustus. Dat bleek woensdag uit een eerste schatting van het Europees statistiekbureau Eurostat.

In augustus was er nog sprake van een stijging in de detailhandelsverkopen in de eurozone, met een naar boven bijgestelde 0,2 procent op maandbasis. In de 27 landen van de Europese Unie stegen de detailhandelsverkopen in september licht, namelijk met 0,1 procent.

De verkopen van voedsel, drank en tabak stegen 0,8 procent in de eurozone en 0,5 procent in de 27 EU-landen. Voor andere consumentenproducten daalden de verkopen in de eurozone echter met 0,6 procent en stegen ze in de EU-27 met 0,1 procent.

Landen waar de detailhandelsomzet het sterkst steeg, waren Denemarken (plus 2,4 procent), Estland (plus 2 procent) en Duitsland (plus 1,5 procent). Het slechtst ging het met winkels in Spanje (min 7,3 procent), Portugal (min 4 procent) en Slovenië (min 2,7 procent). De Nederlandse detailhandelsverkopen werden niet gegeven.