AMSTERDAM – De transportsector in Nederland gaat komend jaar ook een zware tijd tegemoet. Het advies aan ondernemers die willen overleven is investeren in klantenrelaties.

Dit schrijven analisten van ABN Amro in een sectorbericht.

Zij verwachten dat de volumes licht gaan aantrekken in 2013 door de nog steeds groeiende wereldhandel. Deze kan vooralsnog de daling in de binnenlandse uitgaven opvangen voor transportbedrijven.

Toch blijven de marges onder druk. De sector kampt met overcapaciteit, hoge brandstofkosten en zware concurrentie.

Faillissementen

Naar verwachting gaat het aantal faillissementen in de sector dan ook stijgen komend jaar. De zwaarste klappen vallen in het wegvervoer en in de binnenvaart.

ABN Amro verwacht dat er een tweedeling in de sector zal ontstaan. Exportgerelateerde bedrijven zien waarschijnlijk een volumegroei terwijl bedrijven die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de retail of de bouw krimpen.

Toegevoegde waarde

“Ondernemers moeten zichzelf afvragen welke toegevoegde waarde zij opdrachtgevers kunnen bieden.”, aldus Bart Banning, analist van ABN AMRO

“Transportbedrijven die hun marktpositie willen versterken, moeten niet enkel op eigen kracht opereren, maar juist nu samen optrekken met klanten om ervoor te zorgen dat hun marges op niveau blijven.”