SYDNEY - IMF Australia, een beursgenoteerde financier van rechtszaken, overweegt in Europa een zaak te beginnen tegen kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) en financieel concern RBS.

Topman John Walker zegt beleggers in onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk te willen bezoeken om na te gaan of er draagvlak is voor zo'n stap.

IMF Australia won eerder deze week een geruchtmakende zaak in Australië tegen S&P. De firma zou samen met ABN Amro 12 gemeenten bedrogen hebben door ze zogeheten constant proportion debt obligations (CPDO) te verkopen.

S&P gaf de door ABN Amro bedachte beleggingsinstrumenten de hoogste rating (AAA). Daarmee werden de gemeenten ervan overtuigd dat hun beleggingen veilig waren. Toen de crisis in 2008 begon werden de CPDO's echter waardeloos.

Misleiding

IMF Australia spande een rechtszaak aan tegen de kredietbeoordelaar voor misleiding en werd door het Australische federale hof in het gelijk gesteld. Ook ABN Amro, inmiddels overgenomen door RBS, werd aangeklaagd.

De bank verkocht de CPDO's terwijl ze volgens de rechter wist dat de waarde zou verdampen. Het hof wees de gemeenten 30 miljoen dollar toe voor de geleden verliezen.

Volgens Walker werd in Europa, voordat het product ineenstortte, voor 1,5 tot 2 miljard euro aan CPDO's uitgegeven.

''IMF bekijkt of namens grote Europese banken en pensioenfondsen ook in Europa claims tegen S&P en RBS kunnen worden ingediend. We onderzoeken welke instituten valide claims hebben, dus waar de AAA-rating een doorslaggevende factor was om in de CPDO's te investeren'', aldus de topman.