DORDRECHT - Voor een miljoenenfraude rond investeringsbedrijf Future Life, heeft de aanklager tegen twee verdachten celstraffen tot 4 jaar geëist.

Het tweetal zou 8,8 miljoen euro hebben opgehaald bij particuliere investeerders met de belofte dat het geld een hoog rendement zou opleveren. Maar volgens justitie staken ze het juist in risicovolle leningen aan eigen bedrijven en in een luxe levensstijl.

Als het aan justitie ligt, verdwijnt Jan Gerrit van der V. (42) daarom 4 jaar achter de tralies. De 52-jarige Henricus van W. hoorde 3 jaar tegen zich eisen. De zaak dient deze week voor de rechtbank in Dordrecht.

Onzakelijke uitgaven

De officier van justitie schetste dinsdag een beeld dat tientallen investeerders een rendement oplopend tot wel 18 procent per jaar in het vooruitzicht werd gesteld.

''Geld werd geïnvesteerd zonder enig duidelijk plan, met veel onzakelijke uitgaven en grote delen van de inleg werd besteed aan vergoedingen'', aldus het Openbaar Ministerie. Veel van het geld is verdwenen.

Bikkelhard

Van der V. zou vooral bezig zijn geweest met de werving van beleggers. Hij zou voornamelijk mensen hebben benaderd voor wie hij al jaren de geldzaken regelde. ''Hij heeft hen bikkelhard voorgelogen'', aldus de aanklager. ''En deed voorkomen alsof men geld wegzette op een zeer solide, betrouwbare en toch renderende wijze.''

Van W. zou het geld hebben verdeeld dat de particulieren inlegden. Hij raakte verblind door het hoge salaris en de mooie auto, is de aanklager van mening. ''Hij speelde voor Sinterklaas met het geld van anderen.''

Het OM bereidt nog een zaak voor tegen het tweetal, waarin het de miljoenen wil terugvorderen die de twee met de fraude zouden hebben verdiend.