AMSTERDAM - Justitie eiste dinsdag celstraffen van respectievelijk drie, vier en vijf jaar tegen de verdachten Hans van T., Dennis L. en Nico V. in de omvangrijke vastgoedfraudezaak Klimop.

Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Haarlem, waar het requisitior was in zijn strafzaak. Nico V. (74) wordt verdacht van het verduisteren van miljoenen euro's bij dubieuze vastgoedtransacties, witwassen, het opmaken van valse facturen en deelname aan de criminele organisatie die de vastgoedfraude pleegde.

Justitie ziet V. als 'een van de onbetwiste leiders en personeelschef' van de criminele organisatie, als 'verbaal begaafde hogepriester en filosoof', die achter de schermen een 'duistere man was van duistere deals'.

Hij zou door valse facturen voor niet-bestaande diensten vele miljoenen hebben binnengeharkt via zijn bedrijven Idlewild Consultants en Idlewild Beheer.

Wegsluizen

Verdachte Dennis L. zou een 'voorname rol' hebben gespeeld in het wegsluizen van geld. Hij zou valse brieven en facturen hebben opgesteld en wordt ook verdacht van omkoping. Van Hans van T. wordt naast de valsheid en geschrifte en deelname aan een criminele organisatie witwassen ten laste gelegd.

De twee wraakten eerder met succes de rechter, nadat die een deel van het gedicht De Pruimenboom van Hieronymus van Alphen had voorgedragen. Daarmee zou de rechter de schijn van vooringenomenheid hebben gewekt. In het gedicht komt de zinsnede 'aan een boom, zo vol geladen, mist men vijf zes pruimen niet' voor.

Grootste vastgoedfraudezaak

De Klimopzaak is de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. De in totaal veertien verdachten zouden meer dan tweehonderd miljoen euro van het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds hebben weggesluisd naar eigen rekeningen.

Hoofdverdachte Jan van V., oud-directeur van het Bouwfonds, werd veroordeeld tot vier jaar cel door de rechtbank in Haarlem.