PARIJS - De Franse regering verlaagt de belastingen voor bedrijven met 20 miljard euro. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Parijs financiert de maatregel waarschijnlijk door de btw te verhogen en te snijden in de overheidsuitgaven.

De aankondiging komt een dag nadat Louis Gallois, oud-topman van onder meer luchtvaart- en ruimtevaartconcern EADS, de regering had geadviseerd snel werk te maken van een drastische verlaging van de arbeidskosten. Hem was gevraagd aanbevelingen te doen om de Franse concurrentiepositie te verbeteren.

Premier Jean-Marc Ayrault zei dinsdag dat de regering bijna alle aanbevelingen van Gallois overneemt. ''De toestand van het land vraagt om ambitieuze en moedige beslissingen'', zei hij.

Met name de Franse industrie maakt een diepe crisis door. Veel bedrijven moeten reorganiseren waardoor de toch al hoge werkloosheid verder dreigt op te lopen. Volgens Gallois zijn de problemen te wijten aan de productiekosten, die voor Franse bedrijven 20 procent hoger liggen dan gemiddeld in de eurozone.

Extra bezuinigingen

De Franse regering kondigde verder 10 miljard euro aan extra bezuinigingen aan in de periode 2014-2015. Daarnaast moet door nieuwe milieuheffingen vanaf 2016 jaarlijks 3 miljard aan extra belastinginkomsten de schatkist instromen.

De aanstaande verhoging van de btw leidde dinsdag al tot woedende reacties in de Franse horeca en in de hotelwereld. De btw op restauranteten en hotelovernachtingen gaat omhoog van 7 naar 10 procent. Volgens brancheorganisaties gaan er daardoor tienduizenden banen verloren.