AMSTERDAM - De Nederlandse import en export van goederen en diensten zijn terug op het niveau van voor de kredietcrisis. Nederland loopt daarmee iets voor op nabijgelegen landen als Duitsland en Frankrijk.

Vooral de Nederlandse export doet het goed, dankzij de goedkope euro. Het Nederlandse handelsoverschot is daardoor gestegen tot een recordhoogte van 45 miljard euro. Dat blijkt uit een studie van ING Economisch Bureau, die donderdag wordt gepresenteerd.

De Nederlandse uitvoer van goederen en diensten komt dit jaar uit op 435 miljard euro, raamt ING. Dat is 6 procent meer dan vorig jaar.

De import zal dit jaar naar verwachting 390 miljard bedragen, een groei van 7 procent. Zowel import als export is hiermee terug op het niveau van 2008, toen de kredietcrisis begon.

Handelsoverschot

ING verwacht dat het positieve Nederlandse handelsoverschot de komende jaren weer zal afnemen van ruim 8 procent van het bruto binnenlands product naar 6 procent.

Weliswaar zullen de overheidsbezuinigingen de import dempen, maar de export zal minder snel stijgen door problemen op veel Europese exportmarkten.