DEN HAAG - Premier Mark Rutte en minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel beginnen dinsdag een tweedaags bezoek aan Turkije. In hun kielzog reist een grote handelsdelegatie mee.

Het bezoek vindt plaats op uitnodiging van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. De trip staat in het teken van het versterken van de economische en diplomatieke banden.

Aan de handelsmissie nemen onder anderen VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes, 10 topmannen van Nederlandse multinationals en ruim 80 vertegenwoordigers van Nederlandse MKB-bedrijven deel.

Er staat dinsdag in de hoofdstad Ankara onder meer een ontmoeting met president Abdullah Gül en premier Erdogan op het programma. 's Avonds is er een officieel diner.

Woensdag heeft Rutte in Istanbul een gesprek met Ali Babacan, de Turkse minister van Economische Zaken en tevens vicepremier. Ook is er een bijeenkomst met mensen uit het Turkse en Nederlandse bedrijfsleven.

Nederland en Turkije vieren dit jaar 400 jaar diplomatieke betrekkingen. In april bracht president Gül een staatsbezoek aan ons land. In juni was koningin Beatrix in Turkije en zaterdag zijn prins Willem-Alexander en prinses Máxima in gezelschap van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in Istanbul.