AMSTERDAM - Het nieuwe kabinet nivelleert niet alleen via de inkomensafhankelijke zorgpremie, maar ook via een verlaging van de huren van goedkopere woningen.

De jaarlijkse maximumhuur in de sociale huursector wordt namelijk vastgeprikt op 4,5 procent van de WOZ-waarde van de woning, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

Vooral in de krimpgebieden is de WOZ-waarde zo laag dat de huren door deze maatregel omlaag moeten. Afgaande op de WOZ-waarde uit 2009 zouden 265 duizend woningen al boven het plafond zitten. Woningcorporaties dreigen hierdoor volgens de krant in grote financiële problemen te komen.

Bij 87 procent van de 9500 huurwoningen van corporatie Weller Wonen in het Limburgse Heerlen zou de huur door de nieuwe maatregel niet meer omhoog kunnen of omlaag moeten. Ook in de Randstad heeft de maatregel gevolgen. In Rotterdam zou corporatie Havensteder de huren van een derde van de woningen moeten verlagen.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch benadrukt in de krant dat het niet de bedoeling is het bedrijfsmodel van woningcorporaties onderuit te halen. De grens van 4,5 procent zou vooral bedoeld zijn om de huurstijging in schaarstegebieden aan banden te leggen.