ISTANBUL - Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van Turkije maandag verhoogd. Volgens het ratingbureau hoort Turkije nu bij de landen waarvan de staatsschuld een relatief veilige belegging is.

Fitch verhoogde de beoordeling van Turkije met een stap naar BBB. Daarmee hebben de staatsobligaties van de opkomende economie nu de 'investment grade' bereikt, waardoor de mogelijkheden voor beleggers om in de schulden van Turkije te investeren aanzienlijk worden vergroot.

Fitch is de eerste van de grote drie kredietbeoordelaars die Turkije in deze categorie opneemt. Bij Moody's is het land nog een stap van investment grade verwijderd, bij Standard & Poor's zijn nog twee stappen omhoog nodig.

Een betere waardering van de kredietbeoordelaars maakt het voor Turkije mogelijk om goedkoper geld te lenen op de financiële markten. De opwaardering werd op die markten positief ontvangen. De rente op 10-jarige Turkse obligaties zakte van 7 tot 6,8 procent. Dat is bijna het laagste niveau ooit.

Stimulans Turkse economie

De betere rating kan een stimulans zijn voor de Turkse economie. Die groeide vorig jaar nog met 8,5 procent, maar komt dit jaar naar verwachting niet verder dan een plus van 3,5 procent. De afgelopen 10 jaar is de Turkse economie jaarlijks gemiddeld met 5 procent gegroeid.

Vicepremier Ali Babacan noemde de stap van Fitch passend. Volgens hem komt het besluit echter ook erg laat. Hij sprak de hoop uit dat de andere ratingbureaus het voorbeeld nu snel zullen volgen.