AMSTERDAM - Het voornemen van het kabinet-Rutte 2 om de komende jaren tientallen miljoenen euro's te korten op ambassades en consulaten is een 'uiterst slechte zaak'.

Dat stelt voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes maandag.

PvdA en VVD schrappen in 2014 twintig miljoen euro van het budget voor het netwerk van buitenlandse posten. Vanaf 2015 moet het budget veertig miljoen euro lager uitkomen.

Daarnaast moet het ministerie van Buitenlandse Zaken als geheel ook nog eens zestig miljoen euro bezuinigen. Hoeveel budget er overblijft voor de buitenlandse posten, was niet direct paraat bij het ministerie.

De werkgevers vrezen dat als gevolg van de bezuinigingen ambassades moeten sluiten. De buitenlandse posten zijn juist erg belangrijk voor het bedrijfsleven, vooral voor het midden- en kleinbedrijf. "We moeten het als Nederland juist van de export hebben, en daarvoor is meer economische diplomatie nodig", stelt Wientjes.

Wientjes vertrekt maandag samen met premier Mark Rutte (VVD) en de net beëdigde minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) voor een handelsmissie naar Turkije. Tien topmannen van grote bedrijven en tachtig vertegenwoordigers van het mkb reizen mee.