AMSTERDAM - Ruim 1,3 miljoen woonhuizen in Nederland zijn aangesloten op een glasvezel. Naar verwachting zijn dat er eind dit jaar 1,5 miljoen.

Dat blijkt uit de Glasmonitor 2013. Het aantal aangesloten huizen is met 300.000 gegroeid vergeleken met vorig jaar. Dit jaar zijn er 400.000 aansluitingen gerealiseerd.

Het aantal aansluitingen toont echter aan hoeveel huishoudens klaar zijn voor een glasvezelverbinding, en geeft dus niet het aantal abonnees weer.

Wanneer een glasvezelprovider bijvoorbeeld een vraagbundeling succesvol afrondt, krijgt meestal een hele dorpskern een glasvezelverbinding tot aan de meterkast. Maar inwoners hoeven dan nog geen abonnement te kiezen.

Reggefiber

Netwerkleverancier Reggefiber heeft een groot aandeel in de uitrol van glasvezel in Nederland. Op dit moment zijn er door dat bedrijf ongeveer 1,2 miljoen aansluitingen gerealiseerd, en zijn er ongeveer 362.000 abonnementen afgesloten.

Volgens het FTTH Platform, dat zich sterk maakt voor de uitrol van glasvezel in Nederland, gaat de groei nog niet snel genoeg. Nederland staat nu wereldwijd op de 21e plaats als het gaat om de penetratie van glasvezel. In 2010 stond Nederland nog vijftiende.