AMSTERDAM – Apple's marktaandeel in tablets is afgelopen kwartaal wereldwijd met bijna 10 procentpunt gedaald. Toch heeft het bedrijf nog meer dan de helft van de markt in handen.

Dat blijkt uit cijfers van IDC over het aantal verscheepte tablets. Het aantal verscheepte tablets is een indicatie voor het daadwerkelijke aantal tablets dat verkocht wordt.

Apple's marktaandeel staat nu op 50,4 procent. Dit cijfer daalde wel met 9,3 procentpunt, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Het aandeel van Samsung op de tabletmarkt steeg met 11,9 procentpunt (een groei van 325 procent), mede door Galaxy Tab en de Galaxy Note-tablets. De fabrikant staat nu op de tweede plaats, gevolgd door Amazon, dat een marktaandeel van 9 procent heeft, mede door de nieuwe Kindle Fire HD-tablets.

Het marktaandeel van Asus groeide na dat van Samsung het hardst: de fabrikant is goed voor 8,6 procent van alle tablets, een groei van bijna 243 procent vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar. Dit komt vooral door de verkoop van de Google-tablet Nexus 7.