AMSTERDAM - Het vermogen van oudere generaties ligt een stuk hoger dan dat van jongeren. 65-plussers hebben het meeste vermogen.

Dit meldt Mijngeld.nl op basis van het ING Economisch Bureau.

Het bureau heeft gekeken naar het netto-vermogen van huishoudens, dat bestaat uit de waarde van de eigen woning, de beleggingen en het spaargeld minus de schulden van een huishouden, inclusief de hypotheek. Pensioen wordt niet meegeteld.

Een doorsnee huishouden met de kostwinnaar in de leeftijd van 65-plus, heeft een vermogen van 107.000 euro. De groep 45-65 jarigen heeft met een vermogen van 91.000 euro iets minder.

In de leeftijdsgroep 25 tot en met 45 jaar is het vermogen met 6000 euro nog minder. Een doorsnee huishouden tot 25 jaar heeft een vermogen van 1000 euro.

Ouderen

Ouderen hebben aanzienlijk meer vermogen dan jongere generaties. Volgens ING komt dit onder andere doordat ouderen meer hebben kunnen sparen, maar ook omdat deze groep heeft kunnen profiteren van de snel stijgende beurzen en huizenprijzen in de jaren ’90.

Jongere huishoudens met een eigen woning profiteren hier juist niet van en hebben over het algemeen een hogere hypotheek. Daarnaast heeft deze groep last van de kredietcrisis: de huizenprijzen zijn sinds 2008 met ongeveer 16 procent gedaald.